Federal Rezerv’in Çarşamba günü öğleden sonra açıkladığı faiz kararı tartışmalara yol açtı. Fed, merakla beklenen bir hamleyle faiz oranlarını çeyrek puan artırarak %0,75 ila %1,00 hedef aralığına yükseltti. Merkez Bankası’nın eylemleri, koridorun her iki tarafındaki milletvekilleri tarafından derhal sorgulandı ve bazıları konuyla ilgili bir soruşturma çağrısında bulundu.
Çoğu analist tarafından beklenmediği için faiz artırımı birçok kişi için sürpriz oldu. Bu hamle, Fed’in ekonomiyi canlandırmak amacıyla yıllarca sıfıra yakın seyreden faiz oranlarını normalleştirmeye çalıştığı bir dönemde geldi.
Faiz artırımı kararı kanun yapıcılar tarafından eleştirildi ve bazı Cumhuriyetçiler konuyla ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu. Demokratlar ise Fed’in eylemlerine daha eleştirel yaklaşıyor.
Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer (D-NY) açıklamanın ardından yaptığı açıklamada “faiz artışının Amerikalı aileler için vergi artışı anlamına geleceğini” söyledi. Schumer, Fed’in eylemlerinin “ülke genelinde geçim sıkıntısı çeken çalışan aileleri olumsuz etkileyeceğini” de sözlerine ekledi.
Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Nancy Pelosi (D-CA) de Fed’in kararını eleştirerek bunun “Amerikalı işçilerin ve ailelerin satın alma gücünü daha da aşındıracağını” söyledi.
Fed’in faiz artırma kararının bir süre daha tartışılacağı kesin.
Fed’in Bir Sonra ki Faiz Hamleleri Ne Olacak?
ABD Merkez Bankası (Fed) Aralık 2015’te son on yıldaki ilk faiz artırımını açıkladığında, sıfıra yakın faiz oranları döneminin sona erdiğinin sinyalini vermişti. Fed, Büyük Durgunluk sırasında ekonomiyi canlandırmak amacıyla Aralık 2008’de gösterge federal fon oranını neredeyse sıfıra indirmişti.
Ekonominin toparlanmasıyla birlikte Fed, faiz oranlarını yavaş yavaş daha normal seviyelere yükseltmeye başladı. Ancak ABD ekonomisinin yeniden yavaşlama belirtileri göstermesiyle birlikte, birçok kişi Fed’in faiz oranlarını yükseltmeye devam edip etmeyeceğini ya da yeniden düşürmeye başlayıp başlamayacağını merak ediyor.
İşte Fed’in bir sonraki faiz hareketine ve bunun ekonomi için ne anlama gelebileceğine bir bakış.
Fed Ne Zaman Harekete Geçecek?
Fed’in bir sonraki faiz artırımı Haziran toplantısı kadar yakın bir zamanda gerçekleşebilir, ancak Eylül toplantısında gerçekleşmesi daha olası.
Fed’in faizleri artırmak için Eylül ayına kadar beklemesinin birkaç nedeni var. İlk olarak, Fed Brexit oylamasının nasıl sonuçlanacağını görmek isteyebilir. İngiltere 23 Haziran’da Avrupa Birliği’nde (AB) kalıp kalmamayı oylayacak ve “ayrılma” oyu küresel finans piyasalarını alt üst edebilir.
İkinci olarak, Fed ABD ekonomisi hakkında daha fazla veri elde etmek isteyebilir. İşgücü piyasası son dönemde istihdam artışının yavaşlaması ve işsizlik oranının yükselmesiyle birlikte bazı zayıflık işaretleri gösterdi.
Ve son olarak Fed, ABD başkanlık seçimlerinin ne getireceğini görmek için beklemek isteyebilir. Demokrat aday Hillary Clinton seçimi kazanırsa, daha güvercin bir Fed başkanı atayabilir ve bu kişinin faiz artırma olasılığı daha düşük olacaktır.
Fed’in Bir Sonraki Hamlesi Ekonomi İçin Ne Anlama Geliyor?
Fed’in bir sonraki faiz artırımının ekonomi üzerinde muhtemelen küçük bir etkisi olacaktır. Fed’in önceki faiz artırımlarını borsadaki keskin düşüşlerin takip etmesinin aksine, piyasa bu sefer nispeten istikrarlı seyretti.
Aslında, bazı analistler piyasanın Fed’in bir sonraki faiz artışını çoktan hesaba kattığına inanıyor. Bu nedenle, Fed Haziran ya da Eylül ayında faiz artırsa bile, piyasanın satış yapması pek olası değil.
Daha yüksek faiz oranlarının konut piyasası üzerinde daha büyük bir etkisi olacaktır. Daha yüksek oranlar, ev satın almak için borç para almayı daha pahalı hale getirir, bu nedenle ev satışlarında bir yavaşlama görebiliriz.
Ancak daha yüksek oranlar daha yüksek ipotek oranlarına da yol açabilir, bu da insanların ipoteklerini yeniden finanse etmelerini zorlaştıracaktır. Bu da daha fazla hacze ve ev fiyatlarında daha fazla düşüşe yol açabilir.